Események, újdonságok

Gyémánt és moissanite – színtelen kövek

gyémántok

Cikkünkben szeretnénk ismertetni veletek a különböző színtelen köveket, a gyémántot és a moissanite-ot, hogy több információ birtokában a lehető legjobban döntsetek egy-egy ékszer kiválasztásánál.

Gyémánt

A gyémánt az egyik legismertebb, legértékesebb és legkeresettebb drágakő – éppen ezért az eljegyzési gyűrűk leggyakoribb főszereplője. „Csillogása”, időtállósága semmihez sem fogható. 

A gyémánt osztályozása 4 kategória alapján történik, angolul a gyémánt 4 C-je: Colour (színe), Clarity (tisztasága), Cut (csiszolása) és nem legutolsó sorban a Carat (a karát, a gyémánt súlya). Ezek együttesen befolyásolják a gyémánt értékét; minél színtelenebb, tisztább, nagyobb és minél tökéletesebb a csiszolása, annál drágább.

A legelterjedtebb színjelölés a latin ABC-vel történik: D-vel kezdve – ezek a legfehérebbek, az ABC vége felé haladva egészen a Z-ig pedig a gyémántok egyre jobban sárgulnak. Felmerülhet a kérdés, hogy miért nem A-val kezdődik a színmeghatározás? A válasz egyszerű: csupán megvan a lehetősége, hogy bányásznak a D-nél is fehérebb gyémántot, így kaphat majd A, B vagy C színjelölést.

Colorless – színtelen (D, E, F)

Near colorless – közel színtelen (G, H, I, J)

Faint yellow – halvány sárga (K, L, M)

Very light yellow – nagyon világos sárga (N, O, P, Q, R)

Light yellow – gyengén sárga (S-Z)

A tisztaságot a zárványok, a gyémántok természetes szennyeződései határozzák meg. Ezek leggyakrabban ásványok, de előfordulhatnak folyadék- és gáz zárványok is. Minél több a zárvány, annál jobban zavarják a gyémánt átláthatóságát és tisztaságát.

IF (internally flawless): kifogástalan, tízszeres nagyítás alatt sem vehető észre zárvány

VVS – VVS 1, VVS 2 (very very small inclusions): nagyon-nagyon kis méretű zárványok, tízszeres nagyítás mellett is nehéz észrevenni

VS – VS 1, VS 2 (very small inclusions): nagyon kis zárványok, csak tízszeres nagyítás mellett lehet észrevenni

SI – SI 1, SI 2 (small inclusions): szabad szemmel még nem látható, de tízszeres nagyító alatt már észrevehető hibák, szennyeződések

P1 (piqué): közepes zárványok, szabad szemmel épphogy észrevehető

P2: a zárványok már szabad szemmel is láthatók és befolyásolják a gyémánt ragyogását

P3: nagyobb és számszerűleg több zárvány, szabad szemmel is könnyen észrevehetőek

A gyémánt legizgalmasabb tulajdonsága talán a csiszolása. A cikk elején fogalmaztuk meg, hogy a gyémánt „csillogása” semmihez sem fogható. A gyémántnak tulajdonképpen nem csillogása van, hanem fénytörése. Minél több csiszolási felület (fazetta) van rajta és ez minél tökéletesebb, annál jobban töri a fényt, annál jobban „csillog”, és ez az, ami minket a legjobban elbűvöl. A leggyakoribb és legszebb csiszolás a briliáns (kerek) – persze relatív, hogy kinek mi a legszebb. Ezen kívül kedvelt még a smaragdcsiszolás (csapott sarkú téglalap), princess (négyzet), ovális, marquise vagy navette (hegyes ovális), pear (körte) vagy briolett (csepp), illetve a szív alak. Emellett léteznek még eltérő, extrém csiszolások is, mint pl. fenyőfa, denevér, bika, csillag, stb.

gyémánt

A karát (Ct) a drágakövek tömegét meghatározó mértékegység. Értelemszerűen minél magasabb a Ct szám, annál nagyobb a gyémánt, annál nagyobb értéke van.

Egy fontos tudnivalót még meg kell említenünk a gyémántokról, ez pedig a tanúsítvány. A gyémántról alapvetően nem kell tanúsítványt (certificate-et) adni, de ez garancia levélként is funkcionálhat, mely a fent felsorolt 4 C-t tartalmazza. Amennyiben egy ékszert vásárolunk, az ékszer tanúsítványában szokott szerepelni a gyémánt leírása. Léteznek nemzetközi tanúsítványok is, melyeket független nemzetközi szervezetek (pl. GIA, HRD) állítanak ki és a 4 C-n felül még egyéb specifikációkat tartalmaznak, valamint egy egyedi kódot, mely a gyémánt belsejében is megtalálható. Így ezek a gyémántok a világon bárhol beazonosíthatóak és a kiállító szervezet weboldalán is ellenőrizhetőek. Ez a tanúsítvány mindenképp önállóan szerepel az ékszer tanúsítványa mellett.

A gyémánt szó hallatán sokan arra gondolnak, hogy egy ilyen ékszer a megfizethetetlen kategóriába tartozik. Mi azonban biztosak vagyunk benne, hogy egy személyes konzultáció keretein belül ki tudjuk választani az igényeiteknek megfelelő, tökéletes gyémántot. 

Moissanite

A moissanite (moasszanit) felfedezése a francia Henri Moissan kémikushoz köthető. Egy kutatás során, 1893-ban az arizonai Canyon Diabloban található meteorkráter kőzet mintáinak vizsgálata közben fedezte fel a moissanite ásványt. Nagyon hasonló tulajdonságai miatt először tévesen gyémántként azonosította, de későbbi kutatásai során kiderült, hogy szilícium-karbid kristályról van szó, mely a természetben a legritkábban előforduló ásvány. Az ékszeripart csak később, 1998-ban árasztotta el a moissanite, ugyanis ekkor kapott engedélyt egy amerikai cég a laboratóriumban fejlesztett moissanite létrehozására.

A moissanite tehát tökéletes alternatívája a gyémántnak, mivel ára jóval kedvezőbb, keménysége és színe hasonló, fénytörése, „csillogása” talán még hívogatóbb a gyémánténál. Megmunkálása során szinte bármilyen csiszolási formára tudják alakítani, így számos ékszer díszítő eleme is lehet. 

Moissanite az egyik legetikusabb, fenntartható drágakő, remek választás eljegyzési gyűrűbe.

Látogass el szalonunkba pároddal és válogassatok több száz ragyogó gyűrű közül – szakértő kollégáink segítenek a tökéletes ékszer kiválasztásában. Ha mégse találnátok olyat, amit mindketten szívesen viseltek, akkor az egyedi tervezésben is tudnak irányt mutatni Nektek. Időpontfoglalás ajánlott, de nem kötelező! 🙂

További újdonságok

Színes drágakövek

Nagyon sok szép színes kristály van a világon, amiket gyönyörűen meg lehet csiszolni és ékszerekbe lehet foglalni, de mégsem hívjuk őket drágaköveknek, ezért először szeretnénk

Tovább olvasom »