Események, újdonságok

Színes drágakövek

Nagyon sok szép színes kristály van a világon, amiket gyönyörűen meg lehet csiszolni és ékszerekbe lehet foglalni, de mégsem hívjuk őket drágaköveknek, ezért először szeretnénk tisztázni, hogy mi az, ami drágakőnek minősül, majd a teljesség igénye nélkül néhány gyönyörű drágakövet is bemutatunk.

A különböző ásványoknak fontos tulajdonsága a karckeménysége. Minden kristály elhelyezhető a Mosh skálán. Ezt a skálát úgy határozták meg, hogy megvizsgálták, hogy egyik kristály karcolja-e a másikat. (A karckeménység nem összetévesztendő a törékenységgel vagy a hasíthatósággal, mely tulajdonságok szintén fontosak.) A Mosh-skála 1-10 köz pontozza a karc keménységet. Legpuhább a talkum és a legkeményebbnek a gyémánt számít.

Mosh-skála:

Mosh keménységReferencia ásványGyors próba
1TALKUM, ZSÍRKŐkörömmel könnyen karcolható
2GIPSZkörömmel nehezen karcolható
3KALCITkörömmel nem, tűvel karcolható
4FLUORITtűvel nehezen, késsel könnyen karcolható
5APATITtűvel nem, késsel nehezen karcolható
6FÖLDPÁTkéssel nem karcolható, reszelő fogja
7KVARCüveget karcolja, acéllal szikrázik
8TOPÁZüveget karcolja
9KORUNDüveget karcolja
10GYÉMÁNTüveget karcolja

Nehéz megfogalmazni, mi az, ami drágakőnek minősül, mert a határ nem olyan éles, de hallottál már a szilícium-dioxidról? Kémia óráról ismerős lehet. Szilícium-dioxidból van az üveg, de a természetben is előfordul, például mint homok vagy kvarckristály formájában. Az üveg és a kvarckristály közt fontos különbség, hogy az üvegnek nincs kristályszerkezete. Homok szinte mindenütt van, apró szemcsékből áll, ami a nála puhább felületeket és anyagokat képes megkarcolni. A kvarc keménysége a Mohs skálán 7-es keménységű, ami még az üveget is karcolja, ami meglepő, mert ugyanúgy szilícium-dioxidból áll. Miért lehetséges ez? Mert az üveg csak szilárdnak tűnik! Mivel nincs kristályszerkezete, folyadéknak számít. 7-es keménység felett már drágakövekről beszélünk, mert karcolja az üveget. A színes drágakövek színváltozatait különböző nyomelemek okozzák a gyémántok is lehetnek színesek, a szivárvány összes színében pompázhatnak. A különleges színek összefoglaló neve a Fancy color gyémánt.

A színes drágakövek közül talán a legismertebb a zafír, a rubin és a smaragd, mely köveket “The Big Three-ként” is emlegetik.

A rubin és a zafír a korund csoport tagja. Rubin élénk piros árnyalatú drágakő, karckeménysége 9 pont, mint a zafíré, mely a szivárvány összes színében pompázhat, kivéve a piros, mert azt rubinnak nevezték el. Bizony, jól olvastad! Minden korund, ami nem minősítenek rubinnak, az zafír, a legismertebb kék-lilás kék árnyalatok mellett a zafír még lehet zöld, rózsaszín, sárga és narancs színű, melyek összefoglaló neve “fancy color” zafír, a gyémánthoz hasonlóan. Ezeken kívül lehet még színtelen, leukó zafír (melyet a gyémánt helyett is használnak eljegyzési gyűrűbe), vagy barna és fekete is. Különleges színű zafír a kasmírkék, a királykék és a padparadscha (rózsaszínes-narancs).

Klarissza gyűrű rubinnal és gyémántokkal.
Egyedi gyűrűk színes zafírokkal és gyémántokkal.

A smaragd, egy vibráló zöld színű drágakő, mely a berill csoport tagja, a Mosh skálán körülbelül 8-as karc keménységű, ami elég keménynek számít, de törékenyebb drágakő, ezért találták ki a különleges smaragd csiszolást, ami a legideálisabb drágakőcsiszolási forma a smaragd számára, mert úgy tervezték, hogy ne legyenek túl törékeny sarkok és éles szögek a csiszolásban. Mivel más csiszolási formában is kapható smaragd, (mint például princess, ami talán a legkevésbé ideális csiszolási forma a smaragd esetében,) mindenképp érdemes szakértőkkel egyeztetni az ékszer tervezésnél, hogy időtálló legyen az ékszer és a foglalás során a smaragd se sérüljön.

Gyűrű smaragddal.

A három legismertebb drágakövön kívül még további gyönyörű színes kövek is vannak. A beril csoport tagja még a morganit és az akvamarin, melyek karckeménysége megegyezik a smaragdéval. Morganit világos barack vagy világos rózsaszínes színű, az akvamarin világos zöldeskék.

Gyűrű morganittal

Ha valaki élénk színekre vágyik, a színes zafírok mellet még érdemes megfontolni túrmalin használatát. Túrmalin karckeménysége a mosh skálán körülbelül 7-7,5, éppen csak keményebb a kvarcnál, ezért legfeljebb alkalmi gyűrűbe javasoljuk, de ha minden nap szeretné valaki hordani, akkor fülbevalónak és medálnak is remek választás lehet. A szivárvány összes színében pompázik, de talán a legszebb a sötét méregzöld, illetve a rubellit nevű turmalin színében megtévesztésig hasonlít a rubinra. A legérdekesebb színű a dinnyetúrmalin, mely színei emlékeztetnek a görögdinnye színeire. Ritka és különleges a természetes, kezeletlen paraiba túrmalin.

Ha eljössz hozzánk szebbnél szebb drágaköveket tudunk mutatni. Ékszereinket akár színes drágakővel is el tudjuk készíteni vagy egy egyedi kőhöz is tudunk tervezni egy gyönyörű ékszert.

További újdonságok

Színes drágakövek

Nagyon sok szép színes kristály van a világon, amiket gyönyörűen meg lehet csiszolni és ékszerekbe lehet foglalni, de mégsem hívjuk őket drágaköveknek, ezért először szeretnénk

Tovább olvasom »