Miért válassz aranyékszert?

Azért, mert jelent valamit a számodra!

Azért, mert mikor megkapod, feldobja a napod!

Azért, mert mikor adod, örömet okoz!

Az arany puha, de mégis ellenálló fém: a különféle lúgokkal és savakkal szemben is remekül teljesít. Nem véletlenül szeretnek a szakemberek is arany ékszereken dolgozni: jól megmunkálható fémfajta, melyet a könnyebb formálhatósága miatt akár méretre igazítani is sokkal egyszerűbb (természetesen ez az ékszer alakjától is függ).

Az arany tiszta formában csak nagyon ritkán kerül feldolgozásra. Általában más fémekkel vegyítik, és így érnek el még szilárdabb és ellenállóbb anyagot. A színarany jelölése: 24 K. Más fémekkel ötvözve többféle arany szín is kivitelezhető, így született meg pl. a fehér arany vagy a rose gold (vörösarany), melyek 18, valamint 14 karátosak lehetnek.

Az arany újrahasznosítható alapanyag: Magyarországon mindig is nagy figyelmet fordítottak az arany alapanyag színítésére, visszaforgatására, mivel a föld aranykészlete véges és mesterségesen nem előállítható. Ezért is szokás arany ékszert elfogadni és beszámítani ékszervásárlás esetén.

A jól elkészített arany ékszer kiállja az idő próbáját és akár generációkon át öröklődhet. Az időtállóság nagymértékben függ a kialakítástól és a formától is, ezért érdemes mindig szakemberrel egyeztetni az ékszer külalakjával kapcsolatban.

A „4+1C”: a gyémánt értékének meghatározása

„A gyémánt a nők legjobb barátja!”

Mindenki ismeri Marilyn Monroe klasszikus mondatát, de azt már kevesen tudják, mi minden befolyásolja egy gyémánt értékét és tisztaságát.

A gyémánt értékét az ún. 4C határozza meg:

A „Carat” (Ct), azaz karát kifejezést a drágakövek súlymeghatározásánál használjuk. 1 Ct (carat)= 0,2 gramm. Általában elmondható, hogy minél nagyobb, minél nehezebb a gyémánt, annál magasabb az ára, hiszen nagyobb darabok ritkábban fordulnak elő a természetben.

A „Colour”, azaz a szín szerinti osztályozásban kétféle besorolás az elterjedt. Az egyik szerint az angol ABC betűi, D-től Z-ig fejezik ki az értéket, de egyes jobb minőségű kövek speciális nevet is kaptak a színük alapján:

 • D: Top River
 • E: River
 • F-G: Top Wesselton
 • H: Wesselton
 • I-J: Top Chrystal
 • K-L: Chrystal
 • M-N Top cape
 • O-P: Cape

Léteznek természetes, színes gyémántok is, melyek nagyon ritkák, de besugárzással kezelve a fehér gyémántokból is létre lehet hozni azokat a különleges színeket. Viszont ezekben a besugárzással létrehozott színes gyémántokban (sárga, kék, zöld, piros, lila) nem látható az a bizonyos „belső tűz”.

A másik elterjedt besorolás alapját a GIA labor (ez a legelismertebb drágakőszakértő labor a világon) készítette el:

 • D-E-F: colourless,
 • G-H-I-J: Near
 • Colorless
 • K-L-M: Faint yellow
 • N-O-P-Q-R: Very
 • Light yellow
 • S-Z: Light yellow

A „Clarity”, vagyis a tisztaság meghatározása során 10-szeres nagyításban vizsgálják a gyémántot. A nagyítás mértéke fontos: ami ebben a felbontásban nem látszik, az nem számít igazán hibának (nagyobb felbontásban tilos is vizsgálni, kisebben pedig nem érdemes). Speciális esetben még az is előfordulhat, hogy egy nagyon ritka zárványt tartalmaz a kő, ami emeli az értékét, de nagy általánosságban azért elmondható, hogy ezek a zárványok inkább csökkenteni szokták azt.

A „Cut”, azaz a csiszolás azért különleges szempont az érték meghatározásánál, mert a gyémánt optikai jelenségeit erősíti, ha megfelelően van csiszolva. A sok csiszolási forma közül a briliánscsiszolás a gyémánt számára a legideálisabb. A gyémánt optikai tulajdonságait figyelembe véve kiszámolták a csiszolás ideális formáját műszaki pontossággal. A megfelelő tisztaságú brilleknél a csiszolás adja meg azt a különleges fényjelenséget, a „belső tüzet”, ami miatt a hölgyek oly nagy rajongással viselik a gyémánt ékszereket. A gyémánt attól lesz „tüzes”, hogy a táblán át beérkező fény visszaverődik a kazettákon, a gyémánton belül. Csillogásnak, azaz brillanciának azt a jelenséget hívjuk, mikor a korona kazettáin verődik vissza a fény, kívülről. Brillanciája minden csiszolt gyémántnak van, de tüze csak az áttetsző, belül tiszta, tökéletesen csiszolt gyémántoknak van. Egyéb csiszolási lehetőségek is léteznek, de a kerek forma a legideálisabb a gyémánt esetében.

Ma már sok gyémánt utánzat van jelen a piacon, sőt megjelent már mesterséges gyémánt is. A bizonylat kiállítása során megállapítják a gyémánt (és egyéb drágakő) valódiságát, majd a 4C-nek megfelelően minősítik az értékét. Az egyik legismertebb és legmegbízhatóbb ilyen labor a Gemological Institute of Amerika, azaz a GIA. A nemzetközi labor bevizsgálja és minősíti a drágaköveket, a vizsgálat minőségét pedig garantálják. (Ez a drágakő minőségétől független, a gyengébb minőségű drágakőről is ugyanúgy kiállítják a paramétereiknek megfelelő bizonylatot.)

Hogyan derítsük ki a gyűrűméretet?

A legtöbben a lánykérést valódi meglepetésként tervezik, ahol a megfelelő pillanatban előkerül a tökéletes gyűrű, mely méretében is pontosan ráillik a menyasszony kezére. De hogyan tudjuk titokban kideríteni, mekkora gyűrűt válasszunk kedvesünknek?

Vigyázat! A bizsuboltokban megadott méret (S, M, L) nem elég pontos. Azt a méretet kell kideríteni, ami a gyűrűmérő rúdon számmal szerepel, ami 41-76-ig van számozva. Átlagos méretnek számít az 52, 53, 54-es méret.

Érdemes profik segítségét kérni a gyűrűválasztás során. Fontos tudni az ujjmérettel kapcsolatban, hogy változhat. Például reggel vagy hidegben vékonyabb lehet. Nem mindegy, hogy a jobb vagy a bal kézről vették le a méretet, ahogy az sem, hogy tél vagy nyár van. Ha nem sikerült kideríteni és nem tudod a pontos méretet, semmi gond! Ez esetben érdemes egy átlagos méretet vagy kicsivel nagyobbat választani, mint a feltételezett, és a lánykérés után garanciálisan méretre állítjuk az eljegyzési gyűrűt.

Érdekességek a gyémántról

Gyakran ismételt kérdések

Az Égner Ékszer termékei saját, budapesti manufaktúránkban készülnek. Az ékszerkészítési technológiák közül a hagyományos ötvös szakmai eljárásokat (precíziós öntés, forrasztás, foglalás) ötvözzük a modern technológia vívmányaival, a 3D ékszertervezéssel és a viasznyomtatással. Minden egyes termékünket a lehető legnagyobb odaadással, megrendelőnk igényeire szabva, kézzel készítjük el.

Az Égner Ékszer fő profilja karikagyűrűk, illetve gyémánttal foglalt eljegyzési gyűrűk gyártása és forgalmazása, valamint 3D technológiával történő egyedi ékszerek tervezése és kivitelezése. Emellett kínálatunkban megtalálhatók divatgyűrűk, fülbevalók, medálok, karkötők, nyakláncok, ajándék ékszerek, melyek nagy népszerűségnek örvendenek olyan jeles alkalmakra szóló ajándékként, mint az évforduló, születésnap, Karácsony, Valentin-nap, keresztelő, ballagás és egyéb fontos események.

Ékszereink kézműves kisüzemünkben készülnek, ahol magas szintű szaktudásra alapozott, manuális munkafolyamatokkal végezzük termékeink előállítását. Valamennyi munkafolyamatra külön delegáljuk az adott terület legjobb szakembereit, ez minden munkafázist a lehető legnagyobb szakértelemmel és odafigyeléssel tölt meg.

 • Ha egy ékszer manufaktúra termékének vásárlása mellett döntesz, közvetlenül a gyártótól vásárolsz, ezáltal kikerülheted a kereskedelem útvesztőit, biztos lehetsz az áru eredetében és minőségében.
 • Képesek vagyunk azonnal reagálni megrendelőink, vásárlóink egyedi igényeire és kérdéseire. Pontos szakmai felvilágosítást és segítséget nyújtunk ügyfeleink számára, hiszen minden termékünk családi manufaktúránkban készül, minden gyártási folyamatot jól ismerünk.
 • A hagyományos ékszerboltok általában több gyártó termékét értékesítik, így többnyire az egyedi igényeket nem, vagy csak nagy nehézségek árán, hosszú várakozási idő mellett képesek megvalósítani. (A terméket vissza kell küldeniük a gyártóhoz, aki elvégezi az átalakítást, majd visszaküldi az ékszerboltba.) Mi minden folyamatot – az ékszer megtervezésétől kezdve egészen a gyártásig – önálló telephelyünkön, saját manufaktúránkon belül valósítunk meg, biztosítva ezzel ügyfeleink számára a gyors, rugalmas, szakmai és esztétikai szempontból kifogástalan termékek kézhezvételét.
 • Emellett a magyar kézműves termékek vásárlásával támogatod a magyar gazdaságot. Hozzájárulsz magyar munkahelyek megőrzéséhez és magyar családok megélhetéséhez.

Törtarany beszámítás során a vásárló elhozza hozzánk a régi, megunt, fiókban porosodó aranyékszerét, cégünk pedig beszámítja annak értékét a nálunk vásárolt ékszer árába. A törtarany beszámítás során mindig az éppen aktuális törtarany árfolyamot vesszük figyelembe, ami napi szinten, sőt akár óránként változhat.

A beszámítás során hitelesített mérlegünkön lemérjük a behozott arany súlyát, majd az aktuális világpiaci árfolyamnak megfelelően kalkulálunk. Az így kapott összeget levonjuk a nálunk vásárolt ékszer árából.

Kollégáink szívesen fogadják vásárlóink kérdéseit, érdeklődését az alábbi elérhetőségek bármelyikén:

 • előzetes időpontfoglalást követően személyesen, a budapesti bemutatótermünkben, melyek
  címe: 1089 Budapest, Bláthy Ottó utca 3-5.
  előzetes időpontfoglalásra weboldalunkon van lehetőség
 • e-mailben az info@egner.hu címen
 • telefonon a +36 70 577 5730-as számon
 • Facebook-oldalunkon kommentben vagy privát üzenetben
 • Instagramon,
 • weboldalunkon,
 • vagy személyesen azokon a kiállításokon és rendezvényeken, melyekről az Újdonságok menüpontban elsőként értesülhetsz!

A Magyarország területén gyártott, vagy külföldről behozott arany ékszerekbe és tárgyakba magyar fémjel kerül, amely törvényi kötelezettség. A nemesfém ékszerek fémjelzését a Nemesfémvizsgáló és Hitelesítő Hatóság végzi. Magyarországon az aranyékszerek döntő többsége 14 karátos arany ötvözetből készül. Ebben az esetben az alábbi, szabad szemmel is látható, de pici, körvonallal határolt beütés látható:

Az érvényes, magyar hivatalos fémjelekről a Nemesfémvizsgáló és Hitelesítő Hatóság oldalán tájékozódhat: https://mkeh.gov.hu/nemesfemvizsgalat/hasznos/Femjelek_rajzolatai.

Arany ékszer vásárlása esetén érdemes meggyőződni a fémjelek meglétéről, ugyanis ezek mutatják és garantálják, hogy valóban arany termékről van szó. A törvény előírja, hogy aranyat kizárólag hivatalos engedéllyel rendelkező ékszerboltban vagy online webshopban szabad értékesíteni; vásárokban vagy házalással tilos! A nem hivatalos úton és módon kínált ékszerekben előforduhatnak hamis fémjelek, melyek szakavatott szem számára könnyen megkülönböztethetőek a hivatalos fémjelektől. 

A Magyarországon kereskedelmi forgalomba kerülő aranyékszert a gyártó vagy a kereskedő köteles azzal a névjellel ellátni, amelynek használatát számára a Budapest Főváros Kormányhivatala, mint nemesfémvizsgáló engedélyezte. Az egyedi azonosító (a névjel) nem összetéveszthető.

Szeretettel várjuk érdeklődőinket budapesti bemutatótermünkben, ahol exkluzív környezetben élőben is megcsodálhatják egyedi kollekciónkat. Fontos számunkra, hogy minden hozzánk ellátogató vásárlónak magas szakmai színvonalú segítséget és kedves kiszolgálást biztosítsunk, így bemutatótermünk látogatása minden esetben előzetes időpontfoglaláshoz kötött.

Emellett személyesen találkozhatsz velünk valamennyi tematikus rendezvényen, esküvőkiállításokon, melyekről az ÚJDONSÁGOK menüpontban tájékozódhatsz.

A weboldalunkon látott ékszerek nagy része megtekinthető budapesti bemutatótermünkben (1089 Budapest, Bláthy Ottó utca 3-5.). Néhány termékünk vagy azok különböző színváltozatai, illetve az egyedileg tervezett ékszereink nem minden esetben tekinthetőek meg készletről.

Bejelentkezés előtt mindenképpen érdemes az elérhető készletről és a kiválasztott ékszer megtekintésének lehetőségéről tájékozódni elérhetőségeink valamelyikén.

Fontos számunkra, hogy minden hozzánk ellátogató Ügyfélnek magas szakmai színvonalú segítséget és kedves, személyre szabott kiszolgálást biztosítsunk exkluzív bemutatótermünkben. Időpont foglaláshoz kérjük látogasson el az alábbi oldalra.

Bemutatótermünkben az alábbi ékszerek vásárolhatók meg készletről, sokféle méretben, színben és
fazonban, azonnali átvétellel:

 • drágaköves eljegyzési gyűrűk
 • drágaköves és kő nélküli medálok,
 • drágaköves és kő nélküli fülbevalók
 • láncok
 • karkötők
 • egyéb ékszerek

Igen. Javasoljuk, hogy amint kiderül, hogy nem  megfelelő a méret, úgy azt mielőbb jelezzék számunkra e-mailben (info@egner.hu)! Kollégáink válaszüzenetben javaslatot tesznek néhány időpontra, amikor személyes konzultáció keretein belül gyorsan, hatékonyan egyeztetjük az új, korrigált méretet.

Igen. Szívesen látjuk négylábú ügyfeleinket is.

Tapasztalataink szerint egyedi karikagyűrű megrendelése esetén a jegyespárok átlagosan 30-60 percet töltenek az ideális fazon és méret kiválasztásával.

Készletes termék, vagy jegygyűrű vásárlás esetén ennél rövidebb, akár 10-20 perces látogatás is elegendő. Kérjük, látogatása előtt a készleten levő termékek elérhetőségéről mindenképp érdeklődjön telefonon kollégánknál.

Igen. Javasoljuk, hogy mindenképp foglaljon időpontot, amennyiben valamely szolgáltatásunkat igénybe szeretné venni, úgymint lézergravírozás, felújítás vagy garancia érvényesítése.

Minden hozzánk ellátogató ügyfelet, jegyespárt szakavatott, tapasztalt ékszer konzulensünk fogad és lát el szakmai tanácsokkal. A megrendelés folyamatát a kezdetektől a legvégéig ő koordinálja, így az időközben felmerülő kérdéseket, kívánságokat a lehető leghamarabb kész megválaszolni és
kielégíteni.

Az ÉGNER Ékszer Csapatát erősíti több mint 10 aranyműves-ötvös kolléga, néhány 3D ékszertervező, és drágakőfoglaló munkatárs.

Alapvetően a személyes konzultációt javasoljuk minden érdeklődőnk számára, de indokolt esetben (ilyen például a COVID-19 okozta járvány időszaka is), lehetőséget biztosítunk online konzultációra is előzetes időpontegyeztetést követően.

Igen, a megrendelés leadásakor, annak véglegesítése után előleg megfizetése szükséges. A készítési határidő is innen  számítandó. Az előleg mértéke minden esetben az aktuális megrendelés felvételekor kerül egyeztetésre, a helyszínen fizetendő.

Az előleg befizetésének mértéke minden esetben a kiválasztott termék értékének 30%-a, mely összeget jelenleg készpénzzel, illetve utalással lehet kiegyenlíteni.

A 3D ékszertervezés egy igazán izgalmas szolgáltatásunk azok számára, akik szeretnék megvalósítani egyedi elképzeléseiket, és ehhez ékszertervező kollégáink segítségét kérik. A szakmában a legmodernebbnek számító CAD-CAM technológiával dolgozunk a modellezéstől kezdve a gyártásig.

A tervezés fázisában monitoron megtekinthető a szoftverben megalkotott ékszer, mely könnyedén módosítható vásárlóink egyedi kívánságai szerint. Így a készítés előtt már látható, hogyan fog kinézni a kész ékszer. A szoftver alkalmas arra is, hogy kiszámolja a tárgy viszonylagos tömegét, valamint látványtervet és videót generáljon róla. Ezt a képet el tudjuk küldeni email-ben, egyeztetés céljából.

Eljegyzési gyűrűink egy része elérhető készletről, tehát azonnal megvásárolható. *

Megrendelés esetén a gyártási idő modelltől és gyártási folyamattól függően 1-3 hét közé tevődik, azonban egyes modellek esetén elérheti akár az 5 hetet is.

* A készletről elérhető jegygyűrűkről mindenképp érdeklődjön kollegáinknál az info@egner.hu email címen.

Karikagyűrűink gyártási határideje modelltől és gyártási folyamattól függően 2-3 hét közé tevődik, azonban egyes kollekciók esetén ez elérheti akár az 5 hetet is.

Kérjük, rendelés leadásakor mindenképp kalkuláljon a kiválasztott karikagyűrű termékadatlapján feltüntetett gyártási idővel, vagy szükség esetén konzultáljon kollegáinkkal az alábbi elérhetőségen: +36 70 577 5730.

A 3D tervezésű egyedi ékszerek készítési ideje átlagosan 4-5 hét, azonban az ügyfél által kért módosítások függvényében ez akár lehet hosszabb idő is.

Webshopon keresztül pillanatnyilag banki átutalással történhet a vételár kiegyenlítése.

A megrendelés rögzítésekor a gyártási határidőt is feltüntetjük, amely azonban csak tájékoztató jellegű.

A termék elkészültét követően minden esetben felvesszük Önnel a kapcsolatot e-mailben, (és igény esetén telefonon is), hogy egyeztessük a személyes átvétel időpontját bemutatótermünkben (1089 Budapest, Bláthy Ottó utca 3-5.), vagy házhozszállítás szolgáltatás megrendelése esetén tájékoztatást küldünk a várható kiszállítás időpontjáról.

 • készpénz
 • banki átutalás